Αλήθειες και μύθοι για την περιτομή

Η περιτομη δηλαδή η αφαίρεση της ακροποσθίας του πέους, είναι μια ιατρική πράξη, που απότελουσε πάντα ένα από τα θέματα συζήτησης μεταξύ των ανδρών, εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Εάν ήταν μια άχρηστη ή επιβλαβής πράξη, σίγουρα θα είχε σταματήσει εδώ και καιρό. Το γεγονός ότι οι γιατροί την επιβεβαιώνουν ως ιατρική ανάγκη, είναι αρκετό για να σταματήσει τους μύθους που την περιβάλλουν.

Ας δούμε μερικούς από τους πιο κοινούς μύθους και ενδιαφέρουσες αλήθειες σχετικά με την περιτομή.

Μύθος 1- «Η περιτομή μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα ενός άνδρα

Αλήθεια– Είναι ένας μύθος που πολλοί άνδρες τείνουν να πιστεύουν, δηλάδή ότι η περιτομή μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική τους επαφή. Στην πραγματικότητα, ενισχύει τη σεξουαλική εμπειρία και για τους δύο συντρόφους και δεν βλάπτει την ικανότητα ενός άνδρα να αφήσει έγκυο τη σύντροφό του.

Μύθος 2- Η περιτομή γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους

Αλήθεια – Η περιτομή δεν γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά είναι ιατρική ανάγκη για πολλούς άνδρες. Οι άνδρες που πάσχουν από προβλήματα και λοιμώξεις που σχετίζονται με την ακροποσθία πρέπει να υποβληθούν σε περιτομή για να απαλλαγούν από το πρόβλημα τους μια για πάντα.

Μερικά από τα κοινά προβλήματα είναι:

  • Φίμωση – Η κατάσταση κατά την οποία η ακροποσθία του πέους γίνεται πολύ σφιχτή για να αποκαλύψει τη βάλανο του πέους
  • Παραφίμωση Είναι μια σοβαρή και επείγουσα κατάσταση η οποία οφείλεται είτε στην παραμονή τραβηγμενης επί ώρες της ακροποσθίας προς τα πίσω, είτε στην ύπαρξη φίμωσης .Αυτό επηρεάζει κυρίως τη ροή του αίματος στο πέος και αν αυτό παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει ισχαιμία και νέκρωσης της περιοχής.
  • Βαλανίτιδα – Κατάσταση φλεγμονής της βαλάνου του πέους που προκαλεί πόνο και δυσφορία.

Μύθος 3– «Δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί η υγιεινή του πέους μετά την περιτομή»

Αλήθεια – Σε σύγκριση με το πέος χωρίς περιτομή, είναι πολύ πιο εύκολο να διατηρηθεί η υγιεινή του πέους που έχει περιτομή. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες συσσώρευσης ακαθαρσιών και ανεπιθύμητων βακτηρίων κάτω από την ακροποσθία. Μετά την περιτομή, το πέος διατηρείται πιο έυκολα καθαρό και μειώνεται η πιθανότητα λοιμώξεων.

Μύθος 4-«Η περιτομή θεραπεύει τον HIV (AIDS)»

Αλήθεια – Η περιτομή δεν θεραπεύει το HIV (AIDS), αλλά μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες μετάδοσής του όπως πιθανώς και άλλων Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων όπως η σύφιλη και η γονόρροια. Ωστόσο επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, η περιτομή δε μπορει να υποκαταστήσει τη χρηση προφύλαξης.

Μύθος 5- «Το πέος που έχει περιτμηθεί πρέπει να αντιμετωπίζεται με περισσότερη προσοχή»

Αλήθεια – Δεν υπάρχει αυστηρή λίστα υποχρεώσεων και απαγορεύσεων μετά την περιτομή. Υπάρχουν μόνο απλές οδηγίες που ένας γιατρός ζητά από έναν ασθενή να ακολουθήσει για λίγες μέρες μετά την επέμβαση οπως αποφυγή έντονης άσκησης και σεξουαλικής επαφής για λίγες μέρες κ.λπ.

Πηγή Askmen

Αλήθειες και μύθοι για την περιτομή