Συχνές ερωτήσεις

Λιθίαση ουροποιητικού

Πόσο νερό πρέπει να πίνω;

Λιθίαση Ουροποιητικού

Η λήψη άφθονου πόσιμου νερόυ είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης σχηματισμού λίθων και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σχεδόν κατά το ένα τρίτο (30 έως 40%). Μειωμένη πρόσληψη υγρών μπορεί να κάνει τα ούρα σας να γίνουν συμπυκνωμένα, κάνοντας τις πέτρες περισσότερο πιθανό να σχηματιστούν.

Προσπαθήστε να πίνετε δύο με τρία λίτρα υγρών κάθε μέρα. Θα πρέπει να στοχεύετε να κρατάτε τα ούρα σας άχρωμα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό θα εξασφαλίσει μια παραγωγή ούρων τουλάχιστον δύο λίτρων ανά ημέρα. Εάν έχετε λίθους κυστίνης θα πρέπει να πίνετε ακόμα περισσότερο ώστε να παραχθούν περισσότερα από τέσσερα λίτρα ούρα την ημέρα.

Μπορείτε να πίνετε τσάι, καφέ και αλκοόλ με μέτρο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της πρόσληψης υγρών σας πρέπει να είναι το νερό. Σας συνιστούμε να πίνετε ένα ή δύο ποτήρια νερό πριν πάτε για ύπνο και όταν σηκωθείτε το πρωί.

Συμβουλές που σας βοηθούν να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών είναι:

Πίνετε ένα μεγάλο ποτήρι νερό σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα (π.χ. όταν σηκώνεστε, όταν φτάνετε στη δουλειά, αφού χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα κλπ).

Κρατήστε ένα μπουκάλι ή μια κανάτα νερού δίπλα σας όλη την ημέρα.

Προσπαθήστε να πίνετε ένα ποτήρι νερό κάθε ώρα.

Προσθέστε φέτες λεμονιού ή πορτοκαλιού σε κρύο νερό. Αυτό δίνει ευχάριστη γεύση και βοηθά να κάνετε τα ούρα σας λιγότερο όξινα.

Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά επειδή περιέχουν πολύ νερό.

Προσθέστε κι άλλα υγρά / υγρά τρόφιμα στη διατροφή σας (π.χ. σούπα, στιφάδο & ζελέ).

 

Τι τρώω επηρεάζει τον σχηματισμό λίθων;

Λιθίαση Ουροποιητικού

Αυτό που τρώτε δεν είναι τόσο σημαντικό όσο πόσο πίνετε, αλλά παίζει μέρος στο σχηματισμό λίθων.

Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια ισορροπημένη διατροφή, αποφεύγοντας τις πάρα πολλές θερμίδες. Πρέπει να περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα, σαλάτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, και προϊόντα ολικής αλέσεως όπως το ψωμί ή τα δημητριακά.

Μια υψηλή πρόσληψη ινών είναι χρήσιμη, αν και δεν πρέπει να τρώτε πίτουρο σιταριού λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε οξαλικά άλατα.

 

Το ασβέστιο στη διατροφή μου είναι κακό για πέτρες;

Λιθίαση Ουροποιητικού

Είναι ενδιαφέρον ότι η μείωση της ποσότητας ασβεστίου στη διατροφή σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνος σχηματισμού πέτρας, αυξάνοντας τα επίπεδα οξαλικού στα ούρα σας. Μία καθημερινή πρόσληψη μέχρι 1000 mg ημερησίως είναι ασφαλής για τους ασθενείς που σχηματίζουν πέτρες ασβεστίου.

Τα περισσότερο ασβέστιο βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, κρέμα και τυρί). Μια κανονική, ποικίλη διατροφή θα σας δώσει περίπου 500 mg ασβεστίου το καθένα ημέρα. Η κατά προσέγγιση περιεκτικότητα σε ασβέστιο των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι:

γάλα και γιαούρτι – 120 mg ανά 100 g

μαλακό τυρί – 400 mg ανά 100 g

σκληρά τυριά – μέχρι 1000 mg ανά 100 g

Εάν έχετε υπερβολικό ασβέστιο στα ούρα σας, μπορείτε να ωφεληθείτε περιορίζοντας την πρόσληψη ασβεστίου, αλλά θα πρέπει να το συζητήσετε με τον ουρολόγο σας.

 

Η πρόσληψη οξαλικού παίζει ρόλο στη δημιουργία λίθων;

Λιθίαση Ουροποιητικού

Ναί. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε τα πλούσια σε οξαλικά τρόφιμα για να διατηρήσετε τα επίπεδα οξαλικού στα ούρα σας σε κανονικό επίπεδο. Πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση του σέλινου, σπανακιού, παντζαριών και σουσαμιού, τα οποία ειναι πλούσια σε οξαλικά.

Μαύρο τσάι, σοκολάτα, ξηροί καρποί (συμπεριλαμβανομένου του φυστικοβούτυρου), κακάο και χαρούπι είναι όλα μέτρια σε περεκτικότητα σε οξαλικό. Πρέπει να τα καταναλώνετε με μέτρο,χωρίς να τα αποκλείσετε εντελώς.

 

Πρέπει να περιορίσω την πρόσληψη αλατιού μου;

Λιθίαση Ουροποιητικού

Ναί. Η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να ευνοήσει το σχηματισμό λίθων ασβεστίου. Μην προσθέτετε αλάτι στο φαγητό σας στο τραπέζι: χρησιμοποιήστε πιπέρι, βότανα, μπαχαρικά ή ξίδι ως εναλλακτική λύση .Μπορείτε, ωστόσο, να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα αλατιού στο φαγητό σας κατά το μαγείρεμα.

Θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη μεταξύ 2300 και 3000 mg / ημέρα (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι).

Προσπαθήστε να φάτε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Αποφύγετε τα κονσερβοποιημένα, συσκευασμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ. σούπες, αλατισμένα πατατάκια ή ξηροί καρποί, κονσερβοποιημένα κρέατα, πάστα κρέατος, καπνιστά ψάρια και πάστα ψαριών), όλα τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

 

Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω για να βοηθήσω εγώ ο ίδιος;

Λιθίαση Ουροποιητικού

Είναι σημαντικό να μειώσετε το βάρος σας αν είστε υπέρβαρος. Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα πρέπει να είναι μέρος οποιουδήποτε προγράμματος μείωσης βάρους.

Θυμηθείτε να πίνετε άφθονο υγρό και να αποφύγετε να αφυδατωθεί αν ιδρώνετε πολύ κατά τη διάρκεια άσκηση.

 

Υπάρχουν άλλες εξετάσεις στις οποίες μπορείτε να υποβληθείτε;

Λιθίαση Ουροποιητικού

Ναί. Όλοι οι ασθενείς που έκαναν πάνω από ένα επεισόδιο λίθων ουροποιητικού θα πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις αίματος.

Ελέγξτε τη λειτουργία των νεφρών σας και βεβαιωθείτε ότι το ουρικό οξύ και το ασβέστιο δεν αυξάνονται.

Σε υψηλού κινδύνου ασθενείς για λίθους (νέοι ασθενείς και εκείνοι που είχαν επαναλαμβανόμενες πέτρες), θα πρέπει να συλλέγονται δύο δείγματα ούρων 24 ωρών ώστε το επίπεδο αρκετών χημικών ουσιών στα ούρα σας.

 

Focal one HIFU

Τι είναι η τεχνολογία Focal One;

Focal one

Το Focal One είναι το νεότερο σύστημα υπερήχων υψηλής έντασης (HIFU) τελευταίας γενιάς.Το Focal One συνδυάζει εικόνες μαγνητικής τομογραφίας υψηλής ανάλυσης με τα αποτελέσματα της βιοψίας και εικόνες υπερήχου σε πραγματικό χρόνο – μια μοναδική συνεργασία μεταξύ ακτινολογίας , παθολογικής ανατομικής και ουρολογίας.

Χρησιμοποιώντας το Focal One, ο ουρολόγος μπορεί να δει αυτές τις ολοκληρωμένες, λεπτομερείς τρισδιάστατες εικόνες του προστάτη σε μια μεγάλη οθόνη, στη συνέχεια, να σχεδιάσει ακριβή περιγράμματα γύρω από τον καρκινικό ιστό και να θεραπεύσει μόνο αυτό το τμήμα του προστάτη. Αυτό επιτρέπει τη θεραπεία μόνο συγκεκριμένων περιοχών του προστάτη που περιέχουν καρκίνο, όπως φαίνεται στη μαγνητική τομογραφία, αφήνοντας ανέπαφο τον υγιή ιστό. Με το Focal One, ο ουρολόγος μπορεί να προσαρμόσει τη διαδικασία για κάθε ασθενή και για κάθε κλινική περίπτωση.
 

Πώς διαφέρει το Focal one από τις τρέχουσες μεθόδους θεραπείας;

Focal one HIFU

Το HIFU χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας που κατευθύνονται στον καρκινικό ιστό μέσω μιας κεφαλής υπερήχου που εισάγεται στο ορθό. Τα ηχητικά κύματα υψηλής έντασης θερμαίνουν και καταστρέφουν τον στοχευόμενο ιστό, προκαλώντας κυτταρικό θάνατο. Με το HIFU είμαστε σε θέση να καταστρέψουμε τον καρκινικό ιστό χωρίς να καταστρέψουμε άλλες γειτονικές δομές, οι οποίες περιλαμβάνουν νεύρα, αιμοφόρα αγγεία και μυϊκούς ιστούς που είναι σημαντικοί για τη διατήρηση της στύσης και της εγκράτειας των ούρων.