Η ρομποτική χειρουργική αλλάζει τα δεδομένα στην αποκατάσταση της πρόπτωσης των γυναικείων γεννητικών οργάνων

Η χαλάρωση του κόλπου και η πρόπτωση της μήτρας αποτελούν προβλήματα που παρουσιάζονται συχνά σε γυναίκες, προκαλώντας δυσάρεστα συμπτώματα. Και ενώ παραδοσιακά η ιεροκολπηξία γινόταν με χειρουργική τομή, πλέον υπάρχει μια ελάχιστα επεμβατική ρομποτική χειρουργική επέμβαση που αποτελεί καινοτομία στον τομέα της ουρογυναικολογίας, και ανακουφίζει άμεσα και με απόλυτη ασφάλεια τις ασθενείς από ενοχλητικά συμπτώματα.

Πότε εμφανίζεται η πρόπτωση πυελικών οργάνων;

Η πρόπτωση των πυελικών οργάνων εμφανίζεται όταν εξασθενούν οι μυς, οι συνδεσμοι και το δέρμα που συγκρατούν τον κόλπο στη σωστή ανατομική του θέση. Αυτό προκαλεί την πρόπτωση του κόλπου (ολίσθηση ή πτώση) από την κανονική του θέση και μερικές φορές προβολή των οργάνων έξω από τον κόλπο. Μπορεί να οφείλεται σε κήλη οποιουδήποτε οργάνου, όπως ουροδόχου κύστης (κυστεοκήλη), τραχήλου μήτρας, εντέρου και ορθού (ορθοκήλη)”.

 

– Προβολή των Πυελικών όργανων (μήτρα, κύστη ή εντερικές έλικες) από τον κόλπο

– Επώδυνη σεξουαλική επαφή

– Πυελικό πόνο

– Δυσκολίες στην ούρηση και την αφόδευση

Οι παράγοντες κινδύνου για την πρόπτωση πυελικού εδάφους είναι:

– Προηγηθείσα εγκυμοσύνη και τοκετός.

– Προηγηθείσα υστερεκτομή.

– Αυξημένη ηλικία και εμμηνόπαυση.

– Ασθένειες του συνδετικού ιστού.

– Κάπνισμα.

– Χρόνια αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (άρση βάρους, παχυσαρκία, βήχας).

Θεραπεία κολπικής πρόπτωσης – Ιεροκολποπηξία

Η ιεροκολποπηξία παραδοσιακά γινόταν μέχρι πρόσφατα με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση με μια οριζόντια τομή 15-30 εκατοστά στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Ενώ το ποσοστό επιτυχίας της ανοιχτής ιεροκολποπηξίας είναι υψηλό, ο χρόνος ανάρρωσης μπορεί να είναι μεγάλος, συμπεριλαμβανομένης της παραμονής στο νοσοκομείο πέντε έως έξι ημέρες.

Ωστόσο, αν ο γιατρός σας συστήσει να προχωρήσετε σε ιεροκολποπηξία , μπορεί να είστε υποψήφια για ελάχιστα επεμβατική ρομποτική χειρουργική επέμβαση με το ρομποτικό σύστημα da Vinci. Η θεραπευτική αυτή χειρουργική καινοτομία στον τομέα της ουρογυναικολογίας, ανακουφίζει άμεσα και με απόλυτη ασφάλεια τις ασθενείς από ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ακράτεια και δυσκολία στην ούρηση. Σχεδόν όλες οι γυναίκες που χειρουργούνται με αυτή την τεχνική δηλώνουν ικανοποιημένες και σύμφωνα με τους πρόσφατες μελέτες η χειρουργική επέμβαση με το ρομπότ προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη σε σχέση με μια παραδοσιακή ανοιχτή επέμβαση όπως:

– Σημαντικά λιγότερο πόνο

– Λιγότερη απώλεια αίματος και ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος

– Πιο μικρές και λιγοτερες ουλές

– Συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο

– Συντομότερη ανάρρωση

– Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές οπως μηδενικά ποσοστά διάβρωσης του πλέγματος.

Η ρομποτική ιεροκολποπηξία επιτρέπει επίσης στον χειρουργό να έχει καλύτερη απεικόνιση της ανατομίας, η οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη όταν ο χειρουργός εργάζεται γύρω από ευαίσθητες δομές και σε περιορισμένο χώρο όπως η μήτρα και ο κόλπος.

Πηγή TheToc