Καρκίνος όρχεων
Επισκόπηση
Ο καρκίνος των όρχεων είναι ένας όγκος από κύτταρα που ξεκινά στους όρχεις. Οι όρχεις βρίσκονται στο όσχεο. Το όσχεο είναι ένας χαλαρός θύλακας δέρματος που βρίσκεται κάτω από το πέος. Οι όρχεις παράγουν σπέρμα και την ορμόνη τεστοστερόνη.
Ο καρκίνος των όρχεων δεν είναι ένας κοινός τύπος καρκίνου. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 15 και 45.
Το πρώτο σημάδι καρκίνου, είναι συνήθως ένα οίδημα ή εξόγκωμα πάνω στον όρχι. Τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να αναπτυχθούν ραγδαία. Πολύ συχνά εξαπλώνονται και έξω από τον όρχι σε άλλα μέρη τους σώματος.
Ο καρκίνος των όρχεων είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμος, ακόμη κι αν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου που έχει ο ασθενής και το πόσο πολύ έχει εξαπλωθεί.
Συμπτώματα
Σημάδια και συμπτώματα του καρκίνου των όρχεων περιλαμβάνουν:
- Έναν όγκο ή πρήξιμο σε οποιονδήποτε όρχι
- Μία αίσθηση βάρους στο όσχεο
- Έναν θαμπό πόνο χαμηλά στην κοιλιά ή στο όσχεο
- Ξαφνικό οίδημα στο όσχεο
- Πόνο ή δυσφορία σε κάποιον όρχι ή στο όσχεο
- Διεύρυνση ή ευαισθησία στον ιστό του μαστού
- Πόνο στην μέση
Συνήθως ο καρκίνος εμφανίζεται σε έναν μόνο όρχι.
Αιτίες
Δεν είναι ξεκάθαρο το τι προκαλεί τις περισσότερες φορές καρκίνο των όρχεων.
Ο καρκίνος ξεκινά όταν κάτι προκαλεί αλλαγές στο DNA των κυττάρων. Το DNA ενός κυττάρου περιλαμβάνει τις οδηγίες που λένε στο κύτταρο τι να κάνει. Οι αλλαγές αυτές «λένε» στα κύτταρα να μεγαλώσουν και να πολλαπλασιαστούν ραγδαία. Τα καρκινικά κύτταρα συνεχίζουν να ζουν, την στιγμή που τα υγιή κύτταρα θα πέθαιναν όπως είναι ο φυσιολογικός κύκλος της ζωής τους. Αυτό προκαλεί την ύπαρξη επιπλέον κυττάρων στον όρχι που σχηματίζουν μία μάζα που ονομάζονται όγκος.
Με τον καιρό, ο όγκος μπορεί να μεγαλώσει και πέρα από τον όρχι. Μερικά κύτταρα μπορεί να ξεφύγουν και να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος. Ο καρκίνος των όρχεων συνήθως εξαπλώνεται στους λεμφαδένες, στο συκώτι και στα πνευμόνια. Όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται, ονομάζεται μεταστατικός καρκίνος.
Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι των όρχεων ξεκινούν από τα γεννητικά κύτταρα. Τα γεννητικά κύτταρα μέσα στον όρχι είναι υπεύθυνα για την παραγωγή σπέρματος. Δεν είναι ξεκάθαρο το τι προκαλεί αλλαγές στο DNA των γεννητικών κυττάρων.
Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες καρκίνου των όρχεων περιλαμβάνουν:
- Το να έχει ο ασθενής έναν όρχι που δεν έχει κατέβει, που ονομάζεται κρυψορχία. Οι όρχεις σχηματίζονται στην κοιλιά κατά την διάρκεια ανάπτυξης του εμβρύου. Συνήθως κατεβαίνουν στο όσχεο πριν την γέννα. Αν έχει ο ασθενής έναν όρχι που δεν έχει κατέβει, οι πιθανότητες καρκίνου αυξάνονται. Οι πιθανότητες είναι αυξημένες ακόμη κι αν ο ασθενής κάνει χειρουργείο για να μεταφέρει τον όρχι στο όσχεο.
- Ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού καρκίνου των όρχεων. Αν υπάρχει στην οικογένεια, ιστορικό καρκίνου, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για κάποιον να εμφανίσει καρκίνο στους όρχεις.
- Νέος ενήλικος. Ο καρκίνος των όρχεων μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Αλλά είναι πιο κοινό σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες ανάμεσα στα 15 και στα 45.
- Λευκή φυλή. Ο καρκίνος των όρχεων είναι πιο κοινός σε λευκούς ανθρώπους.
Δεν υπάρχει τρόπος να εμποδιστεί ο καρκίνος των όρχεων. Αν εμφανίσετε καρκίνο στους όρχεις, δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να κάνετε για να το εμποδίσετε.
Προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου:
Μερικοί πάροχοι υπηρεσιών υγείας προτείνουν τακτική αυτοεξέταση των όρχεων. Κατά την διάρκεια μίας αυτοεξέτασης, προσπαθήστε να εντοπίσετε με την ψηλάφηση τυχόν όγκους ή άλλες αλλαγές.
Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας με αυτή την σύσταση. Δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει ότι η αυτοεξέταση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο των όρχεων. Ακόμη κι αν διαγνωσθεί σε τελικό στάδιο, ο καρκίνος είναι πιθανό να θεραπευτεί.
Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να είναι υποβοηθητικό το να υπάρχει εξοικείωση με την συνήθη αίσθηση των όρχεων σας. Αυτό μπορεί να γίνει κάνοντας αυτοεξέταση. Αν εντοπιστούν οποιεσδήποτε αλλαγές που διαρκούν για πάνω από δύο εβδομάδες, πρέπει να κλειστεί ένα ραντεβού με τον πάροχο υγείας σας.