MRI βιοψία προστάτη

ΠΟΛΥΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ MRI (Multi Parametric MRI)

Η MRI βιοψία προστάτη επιτρέπει τη σάρωση με μαγνητική τομογραφία για την απεικόνιση του προστάτη και των περιβαλλόντων ιστών με μεγάλη λεπτομέρεια. Η νέα αυτή τεχνολογία περιλαμβάνει μία τεχνική η οποία είναι μη επεμβατική και επιτρέπει την ανίχνευση βλαβών χωρίς την ανάγκη για διοορθική πρόσπέλαση πριν από τη βιοψία.

MRI βιοψία προστάτη

Γιατί να επιλέξετε mp-MRI βιοψία προστάτη;

  • Λιγότερο επεμβατική.
  • Εικόνες καλύτερης ποιότητας.
  • Απαιτούνται λιγότερα δείγματα βιοψίας.
  • Αυξημένη ανίχνευση κλινικά σημαντικού καρκίνου του προστάτη.
  • Μειωμένη ανάγκη βιοψίας για τους άνδρες σε ενεργά προγράμματα παρακολύθησης (active surveillance).

MRI-guided βιοψία προστάτη

Εάν εντοπιστούν βλάβες και συνιστάται βιοψία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία για την καθοδηγούμενη βιοψία προστάτη. Πρόκειται για μια νέα εναλλακτική λύση στην βιοψία TRUS και επιτρέπει τη συλλογή πιο στοχοθετημένων δειγμάτων βιοψίας, αυξάνοντας τη διαγνωστική ακρίβεια.

Αποτελέσματα μαγνητικής τομογραφίας

Τα δημοσιευμένα αποτελέσματα για μεγέθη βλαβών> 0,5 mL δείχνουν αυξημένη ποσοστά ανίχνευσης κλινικά σημαντικών όγκων.

Ο ακριβής εντοπισμός και η βιοψία με βάση την MRI μειώνει σημαντικά τον απαιτούμενο αριθμό δειγμάτων και σφάλματος δειγματοληψίας. Ορισμένες περιοχές που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν με τεχνική υπερήχων είναι πλέον πιο εύκολα εντοπισμένες χρησιμοποιώντας την τεχνική καθοδήγησης με μαγνητική τομογραφία.

Τα οφέλη της mp-MRI

Η τεχνολογία μαγνητικής τομογραφίας (mp-MRI) μπορεί αποτελεσματικά να κάνει πιο απλή τη διαχείριση ασθενών με αυξημένο επίπεδο PSA ή ασθενών με διάγνωση καρκίνου χαμηλού βαθμού κακοήθειας, οι οποίοι επί του παρόντος βρίσκονται σε πρωτόκολλα ενεργόυ παρακολούθησης (αctive surveillance), τα οποία παραδοσιακά απαιτούν πολλαπλές επαναλαμβανόμενες υπερηχογραφικές βιοψίες από ολόκληρο τον προστάτη. 

Η mp-MRI μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή των ασθενών για παρακολούθηση, στη μείωση της συχνότητας των βιοψιών και για ασθενείς που απαιτούν πολλαπλές βιοψίες, να μειώσει τον αριθμό των δειγμάτων βιοψίας που πρέπει να ληφθούν. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι για μια βλάβη μεγαλύτερη από 0,5 mLs, η καθοδηγούμενη βιοψία με μαγνητική τομογραφία έχει ευαισθησία 86-93% και ειδικότητα 89-94%. Αυτό αντιπαραβάλλεται με ποσοστό ανίχνευσης TRUS ηπερηχογραφικά όγκων μεταξύ 6 – 10 mm που είναι μόνο 53%.